Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

MALLακίες

Άλλη μια επίθεση σε κατάληψη λοιπόν, αυτή το φορά στο the Mall Athens. Έχουν πληθύνει τα χτυπήματα κατά των καταλήψεων τελευταία. Βέβαια στη τελευταία περίπτωση υπάρχει μία διαφορά. Ενώ για τις προηγούμενες καταλήψεις τα ΜΜΕ είχαν αρνητική στάση, για το the Mall έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια. Φαίνεται οι αυτοοργανωμένες ,από το αόρατο χέρι τις αγοράς, δραστηριότητες  που γινόντουσαν εκεί είναι πιο πολύ του γούστου τους. Αυτά για να ξεκαθαρίζουμε τι είναι τι. Αλλά πέρα από αυτό, τι ρόλο έχει η σημερινή επίθεση; Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η νέα "πατάτα"; Ποιοί ήταν; Νεσταγεφικοί ηλιθίοι ή παρακρατικοί προβοκάτορες ;

la Bomba

Μεταξύ μας τώρα σιγά τη βίαιη τυφλή επίθεση και ας λένε τα ΜΜΕ. Η γνωστή βόμβα-χύτρα με 50 λεπτά προειδοποίηση* που ως αποτέλεσμα είχε να σπάσουν 2 τζαμαρίες. Δύο σεκιουριτάδες για τις πρώτες βοήθειες από τα σπασμένα τζάμια. Πετάχτηκαν στο ΚΑΤ, σε μια ώρα έξω, ούτε ράμματα που λέει ο λόγος. Και αλήθεια όταν σε παίρνουν για βόμβα δεν εκκενώνεις το χώρο αμέσως; 50 λεπτά εκκένωναν;; Δεν το χάνε πολυπιστέψει οι μαλάκες. Λέει ακόμα αφήνανε πελάτες να παρκάρουν. Μη τους χάσουνε.

Δεν λέω ότι άμα ήμουνα εκεί δεν θα φρίκαρα τη ζωή μου, κάθε άλλο. Αλλά αν κάνουμε τις συγκρίσεις, τόσο το χτύπημα στο Mall όσο και αυτό στα γραφεία της ΝΔ μπροστά σε αυτά που έκανε η 17Ν θυμίζουν παιδική χαρά. Και παρόλα αυτά τη 17Ν τη συμπαθούσε και η μισή Ελλάδα. Γενικά το θέμα δεν είναι αν είναι υπερβολικά βίαιη ή "ακραία" αυτή η κίνηση. Η ρωσική επανάσταση τέρμα βίαιη ήταν αλλά δεν έχω σκοπό να τη καταδικάσω. Ίσως σε μια άλλη πολιτική περίοδο να συμφωνούσα κιόλας με μια παρόμοια ενέργεια, αν γινόταν και το βράδυ χωρίς να'ναι κανένας εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος και χρόνος που έγινε φανερώνουν ,εκτός από μια κακή ανάγνωση της συγκυρίας, μια συγκεκριμένη αντικοινωνική αντίληψη. Μια αντίληψη που δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για τη μαζική ταξική πάλη και που αντιλαμβάνεται τον αγώνα σαν μια συνωμοτική διαδικασία μερικών πεφωτισμένων. Μια ηλίθια αντίληψη που νομίζει ότι θα φτιάξει τη νέα κοινωνία χωρίς τη κοινωνία. Δεν είναι είναι αποτελεσματικό αυτό πως να το κάνουμε. Σε μια περίοδο που το κίνημα γενικά αλλά και ο α/α χώρος φαίνεται ότι μπορούν να αποκτήσουν μαζικά χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο που το κράτος χρησιμοποιεί τη ρητορική "των δύο άκρων" για να απομονώσει όποιον αγωνίζεται, όσοι κάνουν τέτοιες ενέργειες, αν δεν είναι προβοκάτορες, μόνο ως πολιτικά τυφλοί μπορούν να χαρακτηριστούν.

Προβοκάτορες ;

Σιχαίνομαι τη προβοκατορολογία. Πολλές φορές καλύπτει κινήσεις οργής της κοινωνίας (12 Φλεβάρη 2012) άλλες φορές καρκινώματα του κινήματος (Marfin). Αλλά δε μπορώ πια παρά να το δω σαν πιθανό ενδεχόμενο. Θα φανεί και από τη προκήρυξη βέβαια. Αν βγει καμιά προκήρυξη του τύπου "μπήκατε στις καταλήψεις μας μπαίνουμε στις δικές σας" η περίπτωση προβοκάτσιας αυξάνεται κατακόρυφα. Ακόμα και ο τελευταίος καμένος του αντάρτικου πόλεων θέλω να πιστεύω ότι έχει την στοιχειώδη αξιοπρέπειά να σεβαστεί τις καταλήψεις και τον τρόπο που έχουν επιλέξει να δώσουν τον αγώνα τους. Ο καθένας με ελάχιστο νιονιό καταλαβαίνει ότι δεν στοχοποιείς με τέτοιες μεθόδους υπόδικους συναγωνιζόμενους και αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους όταν μάλιστα υποτίθεται ότι η αλληλεγγύη προς αυτούς είναι το κίνητρο σου. Βέβαια ως γνωστών η ανθρώπινη βλακεία δεν γνωρίζει όρια.

Όπως και να χει, έχω καταλάβει ότι σε κάποιους δεν αρέσει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κίνημα με τα κομμάτια που πιστεύουν στο μαζικό ταξικό κοινωνικό αγώνα να παίρνουνε κεφάλι. Σε κάποιους δεν αρέσει η σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κομματιών της αριστεράς και του α/α χώρου. Θέλουν το διχασμό στους αγωνιστές. Φανατισμένοι ιδεολόγοι ή κρατικές υπηρεσίες; Δεν ξέρω. Αλλά όπως και να χει και αυτή η επίθεση δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ να αρχίσει πάλι να μιλάει για ανομία και τρομοκρατία πιέζοντας συνεχώς το ΣΥΡΙΖΑ σε πιο συντηρητικές θέσεις.  Τα ΜΜΕ ήδη χρησιμοποιούν το γεγονός για να φοβίσουν το κόσμο, να δει οτιδήποτε ριζοσπαστικό ως αποτρόπαιο και να συσπειρωθεί γύρω από τη "δημοκρατική" κυβέρνηση μας.... Στρατηγικής της έντασης ένα πράγμα.

Όσο για το the Mall άντε τώρα να του κάνεις κριτική και να μη σε πούνε βομβιστή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ,που να λέμε την αλήθεια είχε μιλήσει πολύ για αυτή τη σαπίλα, δύσκολα θα μπορεί να το ξανακάνει. Ας ελπίζουμε τουλάχιστον να τα πούνε ωραία οι άλλοι στη προκήρυξη.

 Εμείς συνεχίζουμε

Όπως και να χει εμείς δεν θα απολογούμαστε για ότι κάνει ο κάθε καβλωμένος αναρχοατομιστικής ή αντάρτης χωρίς αντάρτικο ή προβοκάτορας ή δεν ξέρω και εγώ τι. Μη τρελαινόμαστε κιόλας. Δεν φαίνεται να δουλεύει και τόσο καλά το κόλπο της έντασης. Όπως και το χτύπημα στη ΝΔ έτσι και αυτό στο Mall σύντομα θα το ρουφήξει η κοινωνική πραγματικότητα της αθλιότητας που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του κόσμου. Άμα βέβαια είχαμε νεκρούς θα ήταν αλλιώς τα πράγματα*

Δεν είναι λοιπόν ότι το καταδικάζουμε ως "ακραίο" αλλά το κρίνουμε ως αντικοινωνικό και αρνητικό για των αγώνα μας. Ούτε θα βγάλουμε τώρα να μετρήσουμε τις επαναστατικότητες μας. Γιατί να λέμε την αλήθεια και στον α/α χώρο το αριστερόμετρο (ή αναρχόμετρο στη προκειμένη) έχει εξαιρετικά συχνή χρήση. Δεν είναι παιχνίδι η φάση .Το κράτος στήνει φάκες και κάποιοι πέφτουν μέσα σε όλες. Δεν θα εκπλαγώ αν κάποτε μάθουμε ότι πραγματικοί ιδεολόγοι είχαν συνεργαστεί χωρίς να το ξέρουν με παρακρατικούς. Πλήρης πολιτική απομόνωση των χαζών είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Εμείς έχουμε επιλέξει πως θα δώσουμε τον αγώνα μας. Μέσα στη κοινωνία, αναπόσπαστο κομμάτι "των από κάτω" με μαζικούς αγώνες για τη κοινωνική απελευθέρωση.


* όπως σωστά είπε ο Αλέξανδρος: "Σύμφωνα με κάτι αγχωμένους `υπερεπαναστάτες` που αισθάνονται υποχρεωμένοι να δικαιολογήσουν κάτι πουθενάδες που βάζουν αδέσποτες βόμβες,,οι βόμβες σε εμπορικά κέντρα σε ώρες λειτουργίας δεν στρέφονται ενάντια σε απλούς πολίτες ..αν προηγουμένως έχει υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Οι `ρεφορμιστές` τρομοκράτες δηλαδή εμπιστεύονται οτι αυτοί τους οποίους υποτίθεται οτι πολεμούν,θα εκκενώσουν τα κτίριο. Πιστεύουν δηλαδή οτι κάνουν μία πλήρως ελεγχόμενη απο το σύστημα `επαναστατική` ενέργεια που κατα τ`άλλα τη θεωρούν σούπερ επαναστατική...Παράνοια;"


υγ. ένας πραγματικός επαναστάτης θα τηλεφωνούσε στην Εφημερίδα των Συντακτών και όχι στην Ελευθεροτυπία. Σας πήραμε χαμπάρι κουφάλες. 

1 σχόλιο:

  1. δε θα είχε πολύ πλάκα να πάρει τηλέφωνο στο ριζοσπάστη?
    και να συνεδριάσει η ΚΕ για το αν πρέπει να δώσουμε τα νέα στην ΕΛΑΣ ή όχι (μην προωθούμε τους προβοκάτορες και έτσι)

    τέσπα πέρα από αυτά δεν έχω κάποια ουσιαστική διαφωνία με το κείμενο

    ο αγαπητός κύριος φώντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή