Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Εκλογές: Φωτιά στα αστικά επιτελεία

Για όσους δεν έχουν δει τα τελικά αποτελέσματα :



ΝΔ 18,88 %
ΣΥΡΙΖΑ 16,76 %
ΠΑΣΟΚ 13,19 %
Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,59 %
ΚΚΕ 8,47 %
Χρυσή Αυγή 6,97
ΔΗΜΑΡ 6,10 %
Οικολόγοι 2,93 %
ΛάΟΣ 2,90 %









Η κατανομή των εδρών είναι: ΝΔ 108, ΣΥΡΙΖΑ 52, ΠΑΣΟΚ 41, Ανεξ Ελληνες 33, ΚΚΕ 26, Χρυσή Αυγή 21, Δημοκρατική Αριστερά 19.

Δεν θα σχολιάσω τι έχει συμβεί. Νομίζω πιο ενδιαφέρον έχει να μπούμε στη θέση των αστών και να σκεφτούμε (μετά το what the fuck!) τι στο καλό κάνουμε τώρα.

Λύση πρώτη: Κυβέρνηση με τη παρούσα Βουλή

Έχουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με λαϊκή νομιμοποίηση της τάξης του 32% και 108+41=149 έδρες λόγω αυτού του καθόλου αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου... Αλλά και πάλι δεν φτάνουν ούτε καν τυπικά. Και να έφταναν και τυπικά δηλαδή με 32% δεν κάνεις κυβέρνηση. Άρα χρειάζονται κάποιον 3ο ή και κάποιον 4ο. Εφόσον ο Καραταζαφύρερ έμεινε εκτός βουλής οι πιο πιθανοί συνεργάτες είναι η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξ Ελληνες. Ποντάροντας στο καιροσκοπισμό και τη μεγαλομανία του Π.Καμμένου θα έλεγα ότι η ΔΗΜΑΡ είναι πιο πιθανό να θυσιαστεί στο βωμό του μνημονίου. Ειδικά κάποια στελέχη όπως ο Γ.Ψαριανός ή οι διάφοροι Σημιτικοί που έχουν βάλει στο κόμμα έτοιμοι είναι για συγκυβέρνηση ακόμα και αν χρειαστεί να αφήσουν την αγκαλιά του Φ.Κουβέλη. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση με Χ.Α. a la Hitler αλλά δεν νομίζω να φτάσουν σε τέτοιο ακραίο σημείο.

Επίσης μπορεί να γίνει και κάνα κωμικοτραγικό σενάριο με τον Βενιζέλο να παίρνει ως τρίτος την εντολή και να σχηματίζεται τότε κυβέρνηση με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ μπροστά στο φόβο που θα χουν καλλιεργήσει τα ΜΜΕ για "ακυβερνησία"... Και καλά δεν θελαν στην αρχή (όταν είχε την εντολή ο Σαμαράς) και πιέστηκαν και παπαριές...

Λύση δεύτερη: Νέες εκλογές

Αν δεν μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση η εντολή πάει στο Τσίπρα. Αυτός θα πάει σε ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ και θα ζητά συνεργασία. Είτε δεχτούν είτε όχι κυβέρνηση της αριστεράς χωρίς νέες εκλογές δεν γίνεται. Αν λοιπόν δεν σχηματίσει ούτε ο Βενιζέλος κυβέρνηση μας πάνε σε νέες εκλογές. Εκεί πλέον είναι ένα ανοιχτό στοίχημα για τα αστικά επιτελεία. Μπορεί με τους εκβιασμούς από ΔΝΤ και Ε.Ε. , το συνεχές πιπίλισμα από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, το τράβηγμα από το μαλλί των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και με το φόβο της φοβερής και τρομερής "ακυβερνησίας" να ανέβουν τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και να μπούνε στη Βουλή τίποτα μνημονιακές σαπίλες (ΛάΟΣ, νεοφιλελεύθεροι) με αποτέλεσμα να σχηματιστεί νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση. Αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί ΠΑΣΟΚοι (κοντά 500 χιλιάδες) δεν πήγαν να ψηφίσουν έχουν ελπίδες με αυτό το σενάριο. Αλλά μπορεί να γίνει και το ανάποδο. Να ενωθεί η αριστερά ή να ενωθούν μέρη της αριστεράς ή να πάει όλη η αριστερά στο ΣΥΡΙΖΑ και να βγει πρώτο κόμμα και έτσι να σχηματιστεί αριστερή κυβέρνηση! Εξάλλου η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τη πρωτιά δεν είναι παρά 100.000 ψήφοι (2,1%) Λίγο να πάρει από ΚΚΕ,ΔΗΜΑΡ,ΟΙΚ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάει βγήκε πρώτος!

Λύση τρίτη: Χοντρά καφριλίκια

Δεν θεωρώ πιθανά τα παρακάτω σενάρια αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να τα κάνουν. Νοθεία, εξαγορά ψήφων (sorry αυτό το κάνουν ήδη), εξαγορά βουλευτών είναι μέσα στις επιλογές τους.


Λίγα λόγια για τη Χ.Α.

Τα αποτελέσματα της είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Δεν χωρά αμφιβολία. Πάντως είναι αλήθεια ότι οι ψηφοφόροι της δεν έχουν τα χαρακτηριστικά νεοναζιστικού ακροατήριο. Και εξηγούμαι. Τα μεγαλύτερα της ποσοστά τελικά η Χ.Α. δεν τα πήρε στις εργατικές συνοικίες με νεαρούς εργάτες, με πολλούς μετανάστες (εκτός από τις πολύ κεντρικές που διατηρεί τη δυναμική των δημοτικών εκλογών). Δεν πήρε δηλαδή αυτό που λέμε τη λαϊκή ψήφο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά της τα πήρε στη Κορινθία, τη Λακωνία, την Αργολίδα και το Υπόλοιπο Αττικής μέρη δηλαδή που δεν είναι εργατομάνες και έχουν ελάχιστους εώς καθόλου μετανάστες. Μέρη που ήταν προπύργια της ΝΔ και του ΛάΟΣ, φιλοχουντικές και φιλοβασιλικές περιοχές. Δεν είναι οτι θέλω να καθησυχάσω. Κάθε άλλο. Πρέπει ο αγώνας ενάντια στους φασίστες-νεοναζί να είναι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ. Απλά ίσως πρέπει να πολεμήσουμε περισσότερο το αντισυστημικό προφίλ που θέλει να καλλιεργήσει η Χ.Α.


Επίλογος

Και προς όλους τους αριστερούς: Μη ξεχνάτε ότι οι ψήφοι δεν σημαίνουν και συνείδηση. Και οι συνειδήσεις είναι που παίζουν ρόλο. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς αλλά ώρα για αγώνα.Όπως και να χει ωραίες οι εκλογές αλλά στους δρόμους κρίνονται όλα. Ραντεβού εκεί. Και βλέπουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου